• Gå med i vårt nyhetsbrev
  • Fri frakt över 800 kr, ord 59 kr

Dog tags

Här hittar du alla våra Dog Tags och andra liknande ID-brickor. 

Per sida:

Dog tag halsband - Vad är det?

Dog tags är de militära identifieringsbrickor som vanligtvis bär av soldater och militär personal. De är små, platta och oftast ovala eller rektangulära brickor gjorda av metall, som hängs runt halsen med en kedja eller ett band. Brickorna innehåller viktig information om bäraren, såsom namn, personnummer (eller motsvarande), blodtyp och eventuella religiösa preferenser.

Ordet "dog tag" kommer från likheten mellan dessa identifieringsbrickor och de brickor som fästs på hundhalsband för att identifiera hundens ägare. Dog tags har använts i olika former sedan första världskriget och används fortfarande av militärer runt om i världen än idag.

Utöver deras militära användning har dog tags också blivit populära som modeaccessoarer och personliga smycken för allmänheten. Civila versioner av dog tags kan graveras med personlig information, citat eller symboler och bäras som en del av ett halsband eller nyckelring.

Varför har dog tags två identiska ID-brickor?

Dog tags har två brickor av praktiska och historiska skäl. Här är några anledningar till varför två brickor används:

  1. Identifikation av avlidna soldater: Om en soldat omkommer i strid, används en av brickorna för att markera den avlidnes kropp eller personliga tillhörigheter. Den andra brickan lämnas kvar på den omkomna soldaten, vilket säkerställer att båda brickorna kan användas för att korrekt identifiera personen och underlätta hantering av deras kvarlevor.
  2. Snabb information: Med två identiska brickor kan viktig information om soldaten delas snabbare. Om en soldat skadas eller omkommer, kan en bricka skickas tillbaka till högre befäl eller medicinsk personal, medan den andra stannar kvar hos soldaten.
  3. Redundans: Om en av brickorna skulle förstöras, förloras eller på annat sätt bli obrukbar, finns det fortfarande en andra bricka kvar för att säkerställa att soldatens information finns tillgänglig.
  4. Historiska skäl: Under andra världskriget brukade soldaterna placera en av brickorna mellan tänderna på den omkomna soldaten och böja brickan för att hålla käken stängd och förhindra att den hängde öppen. Den andra brickan lämnades kvar på kroppen för framtida identifiering. Denna praxis har dock övergivits och ersatts av mer moderna metoder för att hantera kvarlevor.

Sammanfattningsvis fungerar två dog tags som en extra säkerhet och effektivitet när det gäller att identifiera soldater och hantera deras kvarlevor under krig och konflikter.

Produkter

Handla

Information