• Gå med i vårt nyhetsbrev
  • Fri frakt över 800 kr, ord 59 kr

Bandana dam och herr

Brett sortiment av bandanas till riktigt bra priser. Här hittar du alltifrån klassiska bandanas till läckra bandanas med trendiga mönster.

Visa filter

Per sida:

Köpa bandana online

Hos oss hittar du ett brett sortiment av bandanas med blandade mönster. En klassisk bandana är helt fyrkanting och har ett så kallat Paisleymönster. Paisleymönster har ett mönster föreställande en grönsak formad som en droppe.

Vi har bandanas med paisleymönster tillsammans med många andra typer av mönster.

Vad är en bandana?

Bandana är en snusnäsduk, vilket innebär en stor kvadratisk och ofta mönstrad näsduk. Namnet snusnäsduk kommer från att den ursprungligen har använts när man snyter sig efter bruk av luktsnus. Det engelska namnet är egentligen Kercheif men snusnäsduken är mest känd som bandana.

Bandana kommer från order Bandhana som fritt översatt betyder "en knut".

Bandanan är ett väldigt klassisk plagg som använts som pannband, huvudbonad, halsduk eller näsduk i över hundra år.

Vad är paisleymönster?

Paisley är ett mönster där man kan se en grönskaf formad som en böjd droppe. Grönsaken är återkommande och bildar tillsammans med andra detaljer ett mönster. Paisley kommer från Persien där det från början hette Buta som på Hindi betyder blomma. Under 1800-talet blev mönstret väldigt populärt på kläder och under 60-talet som fick mönstret nytt liv igen då det dök upp på både bland annat tapeter och slipsar.

Pailsey som namn kommer från den skotska staden med samma namn. Staden sägs vara ursprunget till mönstrets populäritet.

Paisleymönster har under lång tid varit vanligt på bandanas och har till och med blivit känt under namnet bandanamönster.

Bandana som andningsmask

En bild vi ofta har av bandanan är cowboys med bandana runt halsen eller upp över näsan. Där vill vi nog gärna se bandanan som ett plagg för att banditer skulle dölja sitt ansikte. Så var så klart också fallet, rånare dolde sina ansikten med bandanan genom att först ha den runt halsen och sedan dra upp den över näsan.

Men masken bars också likt palestinasjalen (shemaghen) gjorde i mellanöstern. Man hade bandanan runt halsen för att snabbt kunna dra upp den över ansiktet vid vind som drog med sand i luften. Bandanan fungerade då som en andningsmask som hindrade sanddamm från att inandas.

Vände du sedan på bandanan så skyddade den nacken från solljuset.

Produkter

Handla

Information