• Gå med i vårt nyhetsbrev
  • Fri frakt över 800 kr, ord 59 kr

Palestinasjalar och shemaghs

Stort sortiment av shemaghs, palestinasjalar till schyssta priser. Här hittar du både klassiska färger och sjalar med lite tuffare mönster.

Per sida:
Sida 1 av 2
Sida 1 av 2

Vad betyder palestinasjal.

Palestinasjal är egentligen ett svenskt smeknamn för den huvudduk som egentligen heter Keffiyeh, Shemagh, Hattah, Mashadah med mera. Sjalen är egentligen vanlig runtom i hela mellanöstern men har fått sitt svenska smeknamn då sjalen blivit en symbol för stridande palestinier.

En som blivit starkt förknippad med palestinasjalen är Yassir Arafat som bar en annorlunda vikt svart/vit palestinasjal runt huvudet. Hans palestinasjal satt fast på huvudet med en så kallad Agal, vilket är en tygring som man trär över huvudet.

I Sverige ser vi oftast sjalen användas likt en scarf eller halsduk, runt halsen på bäraren. Men egentligen är det en huvudsjal som kan vikas i en mängd olika stilar runt huvudet. Sjalens stora storlek gör att den med rätt vikning, prakstiskt går att dra ner över ansiktet för att skydda mot sand och sol.

Den traditionella palestinasjalen tillverkades av bomull och ull, vilket gör att den både torkar väldigt snabbt samt håller bärarens huvud varmt.

Vad betyder palestinasjalens mönster?

Klassiskt med palestinasjalen är dess rutmönster. Detta är en väldigt gammal detalj som verkar följt palestinasjalen, oavsett färgkombination och ursprung. Rutmönstret ska vara en symbol som representerade fiskenät eller säd.

Palestinasjalen i Sverige.

Shemaghen eller palestinasjalen är ett hundraårigt plagg som varit återkommande i länder med torrt klimat genom historien. Det är egentligen inget plagg vars ändamål har varit att bli politisk symbol men användandet av plagget i politiska sammanhang har ändå gjort palestinasjalen till lite laddad.

Trotts att plagget har använts framförallt i mellanöstern men även i afrikas öknar i över hundra år så har den under sista halvan av 90-talet blivit förknippad med den palestistinska motståndsrörelsen.

I Sverige tycktes plagget med användas av sympatisörer till palestina, vänsterungdomar samt punkare.

Men under 2000-talet så kunde man dock se en vändning i trenden igen och plagget blev mer en modeaccessoar. Genom att palestinasjalen återkom som vardagligt plagg i större utsträckning, så blev den även mer accepterad som icke politisk symbol igen.

Som vi tidigare nämnt så bär vi i Sverige inte plagget, så som plagget traditionellt bärs. Istället för att använda plagget som huvudbonad och över ansiktet för att skydda mot sol och sand, så bär vi det här likt en halsduk för att skydda mot köld. Alternativt som scarf för ren stilsättare.

Palestinasjalar och shemaghs

Shemaghen som militärt plagg.

Shemaghen är väldigt praktisk i länder med stark sol och mycket sand. Det är därför plagget varit så vanligt förekommande i mellanöstern och andra ställen med mycket öken.

När USA gick in i Afghanistan och Irak så har plagget också varit vanligt i amerikanska soldaters utrustning. Detta (tillsammans med andra krig i ökenlandskap) har också gjort att militärgröna palestinasjaler har blivit vanligare i västerländska länder.

Produkter

Handla

Information