Gubbkepsar

Här har vi samlat alla våra gubbkepsar i olika modeller. Här finns alltifrån Golfkepsar, Baker Boy Caps, Flat caps med mera.

Visa filter

Per sida:

Gubbkeps - även kallad Flat cap

Gubbkepsen som den oftast kallas i Sverige, har väldigt många namn. Flat cap är nog det namn som annars används mest för benämningen av denna samling av olika kepsar. Andra namn är Scally cap och Golfkeps med mera. Kepsen är populär inom olika klädstilar under 2020-talet, trots att det egentligen är en väldigt gammal accessoar. Man har lyckats spåra kepsarnas ursprung hela vägen tillbaka till norra England under 1300-talet.

Gubbkepsarnas stora genombrott kom dock att dröja till 1800-talet då olika modeller av Flat Caps verkligen satte fart i både England och Irland. Sedan dess har gubbkepsarnas popularitet kommit och gått runtom inom mängder av olika genre över hela världen.

Vi har till exempel kunnat se vissa modeller få fart när golfen och dess speciella klädstilar kom från Skottland. En modell av gubbkeps dök även upp en runda inom hiphoppen och skaten under 1990-talet efter att klädmärket Kangol tagit fram nya moderna varianter.

Baker Boy Caps - Peaky Blinders

Under 2010-talet så fick den gamla modellen av keps som oftast kallas Baker Boys Caps fart igen, på grund av TV-serien Peaky Blinders. Baker Boy Cap är ingen Flat cap men väldigt nära besläktad i sin design och blandas därför oftast ihop med just Flat caps.

Baker Boy Caps kallas också ofta för Newsie cap eller Newsboy cap. För visst kan vi se den lilla killen som står och en keps som går ner över ögonen och som ropar ut dagens nyhetsrubriker, i hopp om att sälja fler nummer av dagens tidning.

Baker Boy Caps är samma typ av keps som vi ser på byggarbetarna som 1932 sitter 260 meter upp i luften och äter lunch på en järnbalk, på bilden som kallas "Lunch atop a skyscraper". En välkänd bild som fotograferades vid byggandet av Rockefeller Center.

 

Produkter

Handla

Information