• Gå med i vårt nyhetsbrev
  • Fri frakt över 800 kr, ord 59 kr

Balaklavas

Här hittar du ett brett urval av balaclavas och skidmasker.

Visa filter

Per sida:

Köpa Balaklava online

Hos oss hittar du ett helt gäng med olika Balaklavas. Balaklavan är ett plagg som finns i en mängd olika utföranden beroende på syftet med användningen av att täcka ansiktet. Här finns varma balaklavas som håller dig varm även vid den tuffaste kylan eller balaklavas som andas och skyddar dig mot solens starka strålar.

Vad är en balaklava?

Balaklavan är egentligen ett samlingsnamn för huvudbonad som även fungerar som skydd för ansiktet. Balaklavas kan därför se väldigt olika ut och ha väldigt olika funktioner. Syftet med att skydda ansiktet kan också variera mellan olika balaklavas.

Balaklavas skydd för ansiktet var från början för att skydda ansiktet mot kyla. Då är de i regel stickade i ull eller akrylfiber. En annan vanlig användning för skyddet är som ansiktsmask i lägen där man av någon anledning ska förbli anonym. I detta syfte används balaklavan som standardutrustning hos bland annat nationella insatsstyrkan och piketen. Dessa balaklavas, vars syfte är att täcka istället för att värma är oftast tillverkade i fleece eller neopren.

En annan typ av användningsområde där man använder balaklavas är som skydd mot brand och olyckor. Då har man en flamskyddad balaklava.

Dom två vanligaste utförandena av balaklavans design är 3-håls balaklavan där mössan är heltäckande bortsett från två hål för ögonen och ett för munnen. Den andra är etthålsbalaklava där balaklavan har ett avlångt hål framtill över ögonen. Denna kan då dras upp över näsan som enbart ögonen syns, för att sedan dras ner under hakan för att öppna hålet över hela ansiktet.

Balaklavan är dock inte bara ett plagg som kan användas på många olika sätt. Olika användningsområden har även gett plagget många olika namn. Några exempel på andra namn är skidmask, väpnarluva, rånarluva och hjälmunderlag.

Varför kallas den för rånarluva?

Som vi nämnt under föregående stycke så används balaklavan ibland för att täcka ansiktet. Till exempel använder polis balaklavan i situationer där det är viktigt att polisen förblir anonym. Till exempel vid större insatser mot tyngre kriminalitet. Genom att poliserna kan förbli anonyma så minskar man polisernas utsatthet.

Men samma plagg kan av samma anledning användas av kriminella och framförallt trehålsbalaklavan har därför kommit att bli känd som rånarluva. Även om balaklavan använts vid olika typer av brott där förövaren vill dölja sitt ansikte, så är det främst bankrån som blivit ett typiskt brott för just balaklavan. Balaklavan är enkel att ha upprullad på huvudet som en mössa, för att sedan snabbt rulla ner när man vill dölja sitt ansikte.

Men det ju tråkigt att sådant missbruk av plagget ska svartmåla en hel produktgrupp. Därför väljer vi istället att kalla balaklavan för just det den är. En balaklava.

Balaklavans historia

Balaklava är ett område på Krimhalvön vid svarta havets norra kust. 1853 så utbröt ett krig på Krim som vi idag känner som Krimkriget och som skulle pågå under tre år. På ena sidan av kriget stod Franska kejsardömet, Osmanska riket, Brittiska imperiet, Sardinien och på andra sidan stod Kejsardömet Ryssland.

Ett av krigets nyckelslag var det som kom att gå under namnet Slaget vid Balaklava. En strid som ska ha bragt cirka 1300 soldater om livet och som inte hade någon vinnare då båda sidor retirerade tillbaka till sina startpositioner.

Men under krigets tid så utsattes soldaterna inte bara för strider. Under vintrarna så kunde det också bli extremt kallt och soldaterna var då tvungna att skydda sig mot kylan. Britterna ska då ha tagit fram en ny revolutionerande huvudbonad, där de låtit mössan gå ner och täcka större delen av ansiktet. Balaklavan var uppfunnen och fick namn efter det område där soldaterna först började använda plagget.

Balaklavan i populärkulturen

Balaklavan har under de senaste åren dykt upp på en rad olika artister och då inte ovanligt när artistens sanna identitet ämnas vara okänd. Exempel på artister som syns med just balaklavas är rapparna 1.cuz och 23, den anonyma sångerskan Fröken Snusk eller elektroniska musikduon Hooja med Hooja och DJ Mårdhund.

Detta är bara några av alla artister vars identitet har blivit förknippad med just balaklavas.

Produkter

Handla

Information