Baskrar

Här hittar du hela vårt sortiment av militära baskrar. 

Visa filter

Per sida:

Köpa militär basker online

Att baskern är en accessoar som väldigt ofta syns på militärer och poliser är nog inget som kommer som någon ny fakta för de flesta. Det är en klassik tradition som går långt tillbaka. 

Hos oss hittar du ett brett sortiment av just militära typer av baskrar i olika färger. 

Hur stukar man en basker?

Vill du bära din militära basker på rätt sätt så ska du stuka den ner mot ditt högra öra. En basker i ull gör du det lättast genom att låta den blötläggas av varmt vatten. Ta till exempel en varm dusch med din basker på och forma sedan baskern genom att dra den nedåt över högra örat. Efter det så rullar du ihop baskern med fliken först och sätt den därefter så att den kan torka ur. 

Hur ska en basker sitta?

Som tidigare nämnt så ska du stuka baskern ner mot höger öra. Sedan ska baskern sitta två fingrar brett från ögonen.

När nackbanden är justerade baktill så kan dessa sys fast i resåren så att banden ej syns. 

Basker som militär accessoar

Basker kan ses som ett samlingsnamn för många olika modeller av mössor med stukning. Det finns då de klassiska baskrar som vi ser som militära men som även kan användas av till exempel polis och väktare. Det är inte helt ovanligt att baskrar många gånger har kommit att bli förknippade med elitförband som till exempel gröna baskrarna i USA. 

Baskrarna används normalt inte vid strid då de är varken kamouflerande eller ger ett speciellt bra skydd mot sol eller kyla. Det finns dock fall där stridande trupper har burit basker. 

En klassisk militär basker är den ljusblå FN-baskern. Under FNs första riktiga fredsbevarande operation som var i Sinai Peninsula i Egypten, så behövde FN-soldaterna något som syntes att soldaterna inte var stridande i den pågående konflikten. Man behövde snabbt något som tydligt kunde göra det möjligt att urskilja vilka som var stridande soldater i konflikten och vilka som var FN-soldater. Därför målades snabbt hjälmarna om i ljusblått och ljusblå baskrar plockades fram. Dessa ljusblå hjälmar och baskrar har levt kvar som en detalj som visar att en soldat är just en FN-soldat sedan dess. 

Basker inom Svenska försvarsmakten

Baskrar är något som används flitigt även inom vår Svenska Försvarsmakt. Baskern är där en del av flera olika uniformer. Precis som på många andra ställer i världen så skiljer sig färgen på baskern beroende på vilket förband man tillhör.

Här är en lista på vilka baskerfärger som används av respektive förband inom Svenska Försvarsmakten.

Vinröd - Fallskärmsjägare vid 32. Underrättelsebataljonen.
Mörkbrun - Hemvärnet
Mörkgrön - Livgardet (kavalleri), Arméns jägarbataljon, Lapplandsjägargruppen, Livregementets husarer och Flygbasjägare
FN-blå - Personal i FN-tjä nst
Kommandogrön - Amfibiekåren
Mellanblå - Helikopterflottiljen
Mörkblå - Övriga med baskertecken för Armén eller Flygvapnet
Röd - Försvarsmusiken
Gul - EU-monitorer
Svart - Livgardet (infanteri), Norbottens regemente, Skaraborgs regemente, Södra skånska regementet och markstridsskolan
Sandfärgad - Utlandstjänst
Khaki - Hemvärnet
Olivgrön - Specialförban

Produkter

Handla

Information