• Gå med i vårt nyhetsbrev
  • Fri frakt över 800 kr, ord 59 kr

Lusekofta herr

Här har vi samlat hela vårt sortiment av sweaters, cardigans och koftor som inspirerats av det klassiska norska plagget - Lusekoftan.

Visa filter

Per sida:

 

Köpa Lusekofta för herr

Den traditionella norska stickade koftan som kallas Lusekofta eller Setedals sweater har tagit sig från Norge och ut i världen. Detta har gett nya versioner av det klassiska plagget och vi kan se klädestillverkare över hela vår jord som inspireras av plagget. Här har vi samlat alla herrkläder vi har som fått inspiration av Lusekoftan.

Lusekoftan är känd för det varma stickade ulltyget samt mönstret som är stickat i koftan. Detta lusemönster är något som många producenter tagit in i deras plagg, vilket du kan se prov på bland produkterna här ovan. Är du ute efter en lusekofta för herr eller andra plagg med lusemönster så kommer du med största sannolikhet gilla våra plagg som inspirerats av lusekoftan.

Traditonell norsk stickad tröja

Lusekoftan är tradtionellt stickad i ylle och går oftast i svarta, grå och vita nyanser på mönstret. Dessa färger är de naturliga färgerna för ullen. Plagget kommer från Norge och där det har burits sedan 1800-talet. I Norge har Lusekoftan hämtats från den stickade tröja som används i folkdräkten från Setesdalen i Aust-Agder fylke i södra Norge.

Idag räknar man Lusekoftan som en viktig del av det norska kulturarvet.

Lusekoftans mönster

Hur Lusekoftans mönster uppkom är något som man inte kunnat bevisa men man tror att mönstret inspirerats av de tidigare kallade nattröjorna som var stickade i silkestrådar. Dessa nattröjor var ofta mönsterstickade med åttebladrosor. Senare kom dessa mönster att stickas i tvåfärgsstickning, troligen inspirerat av Fair Isle-mönster och fiskartröjorna från Island, Frankrike och Holland.

Lus-mönstret som återfinns på Lusekoftorna är ett mönster där enstaka maskor skiftar färg och ser ut som små löss.

Produkter

Handla

Information