• Gå med i vårt nyhetsbrev
  • Fri frakt över 800 kr, ord 59 kr

Torshammare och fornnordiska smycken

Här har vi samlat ihop alla våra smycken med fornnordiskt ursprung. Det mest klassiska är ju tors hammare som vi har i mängder av varianter men du kan även hitta flera olika smycken med runor, odens korpar och mycket mer.

Visa filter

Per sida:
Sida 1 av 3
Sida 1 av 3

Här har vi samlat ihop alla våra smycken med torshammare och andra fornnordiskt kopplade smycken.

Torshammare som smycke.

Att bära Tors hammare som smycke är inget nytt. Det är något som funnits sedan vikingatiden som man kallar den skandinaviska järnåldens sista tid för. Under denna tiden var asatron den dominerade religionen i norden och en av de stora gudarna var den mäktige Tor.

Åskguden var bland annat känd för sin hammare som han slog med mot molnen vilket enligt asatron skapade åskan.

Hammaren var en väldigt stark symbol för asatron och framförallt blev symbolen viktig för asatron efter kristendomens införande i norden. Det blev en sorts symbol för att visa att man håller fast vid den gamla tron och hammaren bars som smycken av både män och kvinnor. De smycken man har hittat har varit så gamla som från vendeltiden (yngre järnåldern) och de flesta har varit tillverkade i silver även om man hittat smycken av järn också.

Symboliken som hammaren Mjölner har för asatron skulle vara som att jämföra vikten av korset som symbol för kristendomen.

Mjölner eller Torshammare som halsband är väldigt populärt här i norden än idag och precis som på vikingatiden så finns hammaren i mängder av olika versioner och utföranden. Vi har ett brett sortiment av halsband med torshammare och du hittar samtliga här.

Vi har öven torshammare på ringar och armband.

Torshammare som avbildning.

Hammarens namn är som känt Mjölner och sägs enligt asatron bäras av den mäktige åskguden Tor. Hammaren ska enligt sägen vara smidd av dvärgarna Sindre och Brokk som tillverkade hammaren vid en vadslagning med den listige Loke. Loke hade gjort bort sig bland gudarna efter att han klippt av Tors frus Sivs hår.

Vadslagningen med dvärgbröderna Sindre och Brokk innebär att de tillverkar tre stycken gåvor till gudarna Tor, Oden och Frej. Loke i sin tur tar fram tre egna gåvor till gudarna. Väljer gudarna brödernas gåvor istället för Lokes så ska Sindre och Brokk få Lokes huvud.

Gåvorna Sindre och Brokk tar fram är ringen Draupner till Oden, det magiska skeppet Skidbladner till Frej och hammaren Mjölner till Tor. Gudarna väljer dvärgbrödernas gåvor och Loke förlorar vadslagningen.

Loke är dock väldigt listig och säger då att de får huvudet som utlovat men de får inte skada halsen då halsen inte är en del av själva huvudet. Dvärgbröderna har därför gått förlust på sin vinst vilket de hämnas genom att sy igen munnen på Loke. Munnen sitter ju fast på huvudet som de har vunnit.

Enligt asatron använder asaguden Tor sin hammare för att slunga mot molnen på himlen och på så sätt skapa åska. Hammaren slungar även Tor mot olika mål, hammaren träffar alltid målet och återvänder sedan till asagudens hand. För att kunna fånga hammaren som går i retur så hade Tor en järnhandske vid namn Járngreipr.

Avbildningar utav Tors hammare har man kunnat hitta både på runstenar och i form av smycken. De absolut äldsta smyckena som man har hittat med avbildning av Mjölner har varit från den tidiga järnåldern och således innan den så kallade "Vikingatiden". Avbildningarna i form av smycken kom dock att bli mer vanliga efter det att kristendomen hade satt rot i norden. Man ville då med smycket visa att man höll kvar den gamla tron och dess traditioner.
 

Produkter

Handla

Information