MOLLE moduler

Här hittar du ett brett sortiment av MOLLE moduler och tillbehör till våra ryggsäckar med MOLLE-system.

Per sida:
Sida 1 av 2
Sida 1 av 2

Vad är MOLLE-system?

För att förstå vad MOLLE-system är så är det nog till fördel att veta vad MOLLE är en förkortning av. MOLLE är nämligen en förkortning av Modular Lightweight Load-carrying Equipment. Fritt översatt till Modulär lätt lastbärande utrustning. MOLLE-system är från början framtaget för militärt ändamål men dess praktiska funktion finns nu även för den civila marknaden.

Så vad är nu MOLLE-system? MOLLE-system är ett system med fästpunkter i rader av tygband eller laserskuret tyg. Fästpunkterna finns vanligtvis på utsidan av ryggsäckar eller speciella västar. På dessa fästpunkter kan man sedan fästa moduler med påsar, fickor och hållare av olika slag. Fästöglorna är även funktionella att fästa andra saker i som till exempel rep och karbinhakar.

MOLLE-systemet gör det alltså möjligt att bygga ut ryggsäckar och annat med fler fack. Det går även att snabbt byta ut de olika modulerna och anpassa vad man tar med sig efter behovet för dagen. En annan viktig funktion är tillgängligheten. Med ett MOLLE-system kan du strategiskt placera ut de olika packningar som du behöver ha lättillgängligt och snabbåtkomligt, så som mobil, vätskebehållare och första hjälpen.

Moduler till MOLLE-system

Modulerna för MOLLE-system finns i mängder av olika versioner och alla har sitt egna ändamål. Modulerna är i regel tänkta att utöka volymen för packningen eller att göra en viss packning lätt- och snabbtillgänglig. Exempel på vanligaste modulerna för MOLLE-systemen i det civila är flaskhållare, mobilficka och första hjälpen.

Vid jakt är det vanligt att man har en modul med utrymme för patroner och då med en säker uppfästning av patronerna. Vid vandring och friluftsliv så kan det vara bra med modul för till exempel karta.

MOLLE-systemets fästöglor går dessutom att använda för upphängning av diverse utrustning. En mugg i rostfritt stål med karbinhake som öra går enkelt att fästa i öglorna. Du kanske har med dig en komradio eller walkie talkie som de ofta kallas går att fästa vid sidan av ryggsäcken. Fäst upp rep i sidan av ryggsäcken eller bind fast sovsäck och liggunderlag. Ja, listan av användningsområden är oändlig.

MOLLE-fickor och pouches

Fickorna eller "pouches" som de ofta kallas finns i mängder av olika storlekar och utföranden. Här finns något för all typ av packning. Vanligast i det civila är just ficka för mobiltelefon eller första hjälpen. Är du till exempel ute och går i skogen eller vandrar så kan det vara bra att ha mobilen tillgänlig men du kanske inte vill bära den i byxfickorna med risk för att både utsätta mobilen för påfrestningar eller klumpigheten det ger med en mobil på benet när man går långt.

Att ha plåster och förband lättillgänligt och snabbåtkomligt är perfekt när man är iväg. Att packa ner detta med ryggsäckens övriga packning gör det lätt omständligt när olyckan är framme.

MOLLE-system på ryggsäckar

I det civila så är MOLLE-system vanligast på just ryggsäckar. Ryggsäckarna har då i regel fästöglorna över fronten på ryggsäcken och/eller på sidan av ryggsäcken. Detta ger möjlighet att bygga ut annars redan rymliga ryggsäckar ännu mer samt få viss del av packningen lättillgänlig.

Har du en ryggsäck med fästöglor för MOLLE-system så måste du köpa till lite smidiga moduler. Du kommer inte ångra dig!

MOLLE-system på västar

Inom det militära så är det väldigt vanligt förekommande med MOLLE-system på västar. Dessa västar är då oftast enbart till för att fästa upp olika moduler på fästöglorna, även om det finns flera exempel där västarna även är skyddsvästar av olika slag. Fördelen med att använda just en väst med MOLLE-system är att man enkelt kan byta ut de olika modulerna och man bär då endast med sig det som är viktigast just när västen brukas.

Det går även fästa annan typ av utrustning som komradio, rep med mera direkt på kroppen.

Även om västarna med MOLLE-system främst brukas inom det militära, så har vi ändå ett sortiment av västar med fästöglor här i vårt sortiment.

MOLLE-system på västar

 

Använda modulerna utan MOLLE-system

 

Modulerna som går att köpa till MOLLE-system är framtagna för att passa på de olika typerna av fästöglor som finns. Men detta hindrar absolut inte från att använda modulerna i andra sammanhang. Modulerna fästs i regel med tygband som knäpps fast med olika typer av knappar. Detta gör att modulerna lika väl kan fästas på till exempel bälten/skärp, nät med mera.

Många större moduler har även bärremmar för att man ska kunna använda dom som separat väska vid behov.

Använda moduler utan MOLLE-system

Produkter

Handla

Information