• Gå med i vårt nyhetsbrev
  • Fri frakt över 800 kr, ord 59 kr

Vad heter olika hattar?

Hatten är en uråldrig accessoar var design har formats och ändrats genom hundratals år för att fylla olika funktioner eller ge olika typer av designer. Det kan därför vara en hel djungel att hitta rätt namn när man söker efter en viss hatt som man inte riktigt kan sätta namnet på.

Men kanske kan vi hjälpa dig i sökandet på hatten?

Vi har här tagit oss an utmaningen att göra en omfattande guide som utforskar olika stilar och modeller.

Oavsett om du söker en hatt för en speciell tillställning, för dagligt bruk eller för utomhusaktiviteter, finns det en hattstil som passar varje behov och tillfälle.

Det finns många olika typer av hattar, var och en med sin egen distinkta stil och historia.

Här är en lista över några olika hattmodeller:

Borsalino - En typ av fedora gjord av det italienska företaget Borsalino, ofta tillverkad av filt och känt för sin mjukhet och kvalitet.

Panamahatt - En traditionell hatt från Ecuador gjord av flätade palmblad, känd för sin lätthet och hållbarhet, perfekt för varmt klimat.

Fedora - En mjuk filt- eller ullhatt med ett indraget krona och ett medelbrett brätte som ofta är uppvikt i baksidan och nedböjt i framsidan. Fedora är en av våra mest klassiska hattar och den hittar du här!

Trilby - Liknar fedoran men med ett smalare brätte och en mer uttalad uppvikt bakre brätte. Vår populära Trilby stråhatt hittar du här!

Basebollkeps - En mjuk keps med en rundad krona och ett styvt och böjt brätte fram, ofta med logotyper och förekommer i många sporter och som fritidsklädsel.

Bowler eller Derby - En hård hatt med en rund krona och kort, böjt brätte, populär i England under 1800-talet.

Topphatt - En hög, cylindrisk hatt ofta förknippad med formella händelser och perioden under 1800-talet.

Cowboyhatt - En bredbrättad hatt med en karaktäristiskt uppböjd sida och indragen krona, associerad med Nordamerikas västernkultur.

Sombrero - En mexikansk hatt med mycket breda brätten för att ge maximalt skydd mot solen, ofta rikt dekorerad.

Newsboy cap - En rund keps med en lös och pösig krona och ett styvt brätte, även känd som "baker boy" keps eller "flat cap". Vi har samlat våra newboy caps och liknande kepsar under denna kategori!

Cloche - En passande, klockformad hatt som blev populär bland kvinnor under 1920-talet.

Beret - En mjuk, rund, platt hatt av ullväv, ofta förknippad med fransk kultur och militära enheter. Våra baskrar hittar du här! 

Boonie hatt - Ursprungligen designad för militärt bruk, denna bredbrättade hatt har en slapp passform och är tillverkad av lätt material med ventilationshål och en justerbar snodd för stabilitet.

Fiskehatt - Ofta refererad till som en "bucket hatt" eller "sessionhatt". Tillverkad i olika material som bomull eller nylon, med breda brätten för att skydda ansiktet och nacken från solen under fiske. Fiskehattar och liknande hattar hittar du här! 

Stråhatt - En klassisk sommarhatt som kan variera i form och stil, från bredbrättade solhattar till mer formella panamahattar och enkla trädgårdshattar. Våra stråhattar har vi samlat på en sida som du hittar här!

Regnhatt - Tillverkad av vattentåligt material som vinyl eller behandlat tyg för att skydda huvudet från regn. Designen kan variera men ofta liknar den en bucket hatt. Missa inte vår populära sydväst här! 

Bucket hatt - En enkel, symmetrisk hatt med ett nedåtvänt brätte runt om. Populär för sin mångsidighet och används i många sammanhang från friluftsliv till streetwear. Här hittar du vårt sortiment av bucket-hats!

Sessionhatt - En annan term för bucket hatt eller fiskehatt, ofta använd inom fiske eller andra utomhusaktiviteter.

Safarihatt - Liknar en boonie hatt men ofta gjord i hårdare material som läder eller kraftig bomull, designad för att skydda mot sol och regn under safariturer.

Legionärshatt - Har ett distinkt nackskydd för att skydda mot solens strålar. Populär bland vandrare och i varmare klimat.

Tropikhjälm - En lätt, hård hjälm ofta gjord av kork eller pith och täckt med ljust tyg, designad för att bäras i tropiska klimat för att skydda mot solen.

Cricket-hatt - En bredbrättad vit hatt som används inom cricketsporten för att skydda spelarna från solen.

Dessa hattar kan variera i material, från strå och filt till läder och syntetmaterial, och används både som modeaccessoarer och för praktiska syften som solskydd eller värmeisolering.

(Klicka på bilden för att se vårt sortiment av olika hattar)

Produkter

Handla

Information